De geschiedenis van de kerstboom

De geschiedenis van de kerstboom

Elk jaar zetten wij veel kerstbomen op tijdens het opbouwen van onze kerstshow. Zodoende waren wij geïnteresseerd waarom we eigenlijk die kerstboom elk jaar toch weer opbouwen.

Als eerste associëren wij de kleuren rood en groen met kerst. Het blijkt dat rood staat voor het bloed van Christus. Het groen staat voor de kerstboom. Het is een voor-christelijk, ‘’heidens’’ vruchtbaarheidssymbool. De boom die groen blijft staat voor vernieuwing van het leven en de eeuwige hoop.

Er gaan diverse verhalen over het tijdstip waarop de kerstboom is geïntroduceerd. Naar alle waarschijnlijkheid heeft het een Oud-Germaanse oorsprong. Hierbij stond de boom (een Eik) centraal in een midwinterviering (op 21 december, de kortste dag van het jaar). Als de boom in de winter oud was, werd deze verbrand voor de warmte. Een ander verhaal verteld dat in het 15e eeuwse Letland de versierde boom centraal stond bij festiviteiten. Er werd gedanst rond de boom en op de laatste dag werd hier ook de boom verbrand. De verlichte kerstboom zou volgens velen geïntroduceerd zijn door Martin Luther.

In 1883 werd de eerste kunstkerstboom geïntroduceerd door het Amerikaanse bedrijf ‘’Sears, Roebuck &Company’’. Deze was verkrijgbaar in 2 varianten: 33 takken voor $0.50 en 55 takken voor $1.00. De volgende innovatie werd gedaan door het bedrijf ‘’Brush company’’. Dit bedrijf produceerde voor het eerst een ‘’besneeuwde’’ kerstboom. In 1930 werd de grootste kerstboom van de wereld geplaatst voor het Rockefeller Center. Dit is een jaarlijkse traditie waarbij de boom nu een hoogte heeft bereikt van ruim 10 meter. De kunstkerstboom wint in ons landje aan populariteit. In 10 jaar tijd is de verkoop van de echte boom bijna gehalveerd in het voordeel van de kunstboom. Inmiddels heeft 53 procent van alle huishoudens in Nederland een kunstexemplaar. Bij ons in de winkel verkopen wij zowel echte als kunstkerstbomen en alle versiersels die daar bij horen. We nodigen jullie dan ook uit tijdens de kerstdagen om onze mooie kerstshow te komen ervaren. Op zondag hebben wij vaak speciale acties, verrassingen en live kerstmuziek. De precieze tijden vind u op onze homepagina.

Wij wensen jullie fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toe!

Meer tuintips